В Брюксел бързат да намерят заместник на Шарл Мишел заради Виктор Орбан.

...
В Брюксел бързат да намерят заместник на Шарл Мишел заради Виктор Орбан.
Коментари Харесай

Спрягат Марио Драги като водещ претендент за нов председател на Европейския съвет


В Брюксел бързат да намерят заместник на Шарл Мишел заради Виктор Орбан. Бившият италиански министър председател Марио Драги може да стане началник на Европейския съвет, наследявайки на поста Шарл Мишел, твърди “Файненшъл Таймс ”, като се базира на дипломати и чиновници в Брюксел. 76-годишният Драги е някогашен президент на Европейската централна банка, на който се приписва спасяването на единната валута на блока. Преговорите за висшите постове в съюза започнаха, откакто преди дни Шарл Мишел разгласи проекта си да подаде предварително оставка, с цел да се кандидатира за евроизборите през юни.

Трудно е да се планува последователността на покупко-продажбите за заемане на висшите длъжности в Европейски Съюз, които зависят и от резултатите от изборите в целия блок, разясняват дипломати. Източник, непосредствен до Драги, съобщи, че той не се стреми към нито една от водещите функции в съюза. Но спекулациите по отношение на вероятностите за някогашния италиански министър председател, които се основават на неговите достижения, опит и престиж като една от най-значимите фигури в Европейски Съюз, акцентират желанието на доста страни да бъде определен правоприемник на Мишел доста преди възможното му овакантяване в средата на юли след евроизборите.

“Драги е фигура, на която ще бъде доста мъчно да се противопоставим, в случай че има същинска движеща мощ зад него. Все още обаче не е ясно дали са подготвени в действителност да го поддържат в Европейския съюз ”, съобщи шефът на Италианския институт за интернационалните връзки Натали Точи.

Неотложността към намирането на правоприемник на Мишел, който ще се кандидатира за евродепутат, е частично провокирана от разпоредбите на Европейски Съюз, които биха разрешили на видния евроскептичен водач на Унгария Виктор Орбан да поеме поста, в случай че не може да бъде контрактуван претендент досега, в който ръководителят на Европейския съвет се отдръпна. Унгария ще поеме шестмесечното ротационно председателство на Европейски Съюз от 1 юли. Новоизбраните членове на Европейския парламент би трябвало да встъпят в служба доникъде на юли, последната дата, на която Мишел може да остане ръководител.  Но водачите на Европейски Съюз също по този начин имат опция да назначат краткотраен претендент, с цел да изключат опцията Орбан да поеме виновния пост, означи “Файненшъл Таймс ”. Марио Драги обаче е малко евентуално да одобри тази краткотрайна роля, означи еврослужител пред финансово издание.

Драги се отдръпна от публичния живот през 2022 година, откакто времето му като италиански министър-председател беше прекъснато от предварителните избори. Но през предходната година той пое ролята на консултант в Европейски Съюз, когато ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен го помоли да напише отчет за неуверената конкурентоспособност на блока.

Други имена, които се спрягат за висшия пост в Европейския съвет, включват актуалните министър председатели на Испания Педро Санчес и на Дания Мете Фредериксен.

За разлика от Драги, и двамата водачи са свързани с огромни европейски политически партии, което е значим фактор при назначенията в Европейски Съюз. Липсата на партийна принадлежност на Драги “ще го затрудни ”, означи евродипломат.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР